8 tips voor voedselveiligheid in de zomer
Zo kunt u eten het beste bereiden en bewaren bij warm weer.
Bij warm weer is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan voedselveiligheid. Eten bederft dan namelijk een stuk sneller. Voorkom voedselvergiftiging. Met deze tips kunt u problemen voorkomen.
1.Werk hygiënisch
Was altijd uw handen voordat u voedsel gaat bereiden. Doe dit zo nodig ook tussendoor (bijvoorbeeld na het snijden van vlees) Gebruik schoon materiaal en voorkom kruisbesmetting door niet dezelfde snijplank en messen te gebruiken voor rauw vlees en daarna voor gaar eten of voor rauw te eten groente. Gebruik ook schone keukendoeken.
2.Verhit het eten goed
Dit geldt vooral voor dierlijke producten als vlees, vis en ei. Verhit ook restjes door en door.
3.Controleer de temperatuur van uw koelkast
De ideale temperatuur voor de koelkast is 4°C à 5°C. Kijk dus regelmatig na of de thermostaat van het toestel niet te warm maar ook niet te koud staat. Een overvolle koelkast dreigt al snel te warm te worden.
Hou de voedingsmiddelen zo lang mogelijk in de koelkast. Gaat u bijvoorbeeld vlees marineren? Zet het vlees na de marinade zo snel mogelijk weer in het koelvak en haal het er pas terug uit vlak voor het bakken of grillen
4.Voedsel bewaren buiten de koelkast
Zowel gekookt als rauw, onbewerkt voedsel kunt u maximaal twee uur buiten de koelkast laten staan zonder risico op bederven. Moet u tijdens een hete dag boodschappen doen? Dan kunt u bederfelijke producten, zoals kip en vlees, het beste bewaren in een speciale koeltas.
5.Let op met eieren
Eieren kunnen het best koud worden bewaard, zo blijven ze langer vers. Bewaar ze in het doosje waarin u ze heeft gekocht. Daar staat altijd de houdbaarheidsdatum op. Rauwe eieren zijn enorm gevoelig voor warme temperaturen. Let dus extra goed op als u die gebruikt in een gerecht.
6.Ontdooien van producten
Laat diepgevroren restjes of ingrediënten niet op het aanrecht of in een bak warm water ontdooien maar zet ze in de koelkast. Duurt dit te lang? Gebruik dan de magnetron.
7.Klaargemaakte gerechten snel koelen
Als u een zelf bereid gerecht in de koelkast wil bewaren, moet u deze eerst zo snel mogelijk laten afkoelen. Dat kan door het bijvoorbeeld in een bak met koud water te zetten. Dek het daarna af voordat u het in de koelkast zet.
8.Restjes bewaren
Restjes kunnen, mits afgedekt, hooguit twee dagen in de koelkast bewaard worden of drie maanden in de diepvries. Wanneer u ze wilt opeten, moeten ze eerst helemaal door- en -door verhit worden. Het Voedingscentrum adviseert hierbij om de restjes afgedekt te bewaren, omdat je zo bacteriën geen kans geeft.