Gezondheidsverklaring rijbewijskeuring

Wat is dat en hoe werkt dat precies? U leest het hier.

De Gezondheidsverklaring 

Als u zich moet laten keuren voor bijvoorbeeld de verlening van uw rijbewijs moet u een hele procedure doorlopen. Een belangrijk onderdeel daarvan is het invullen van de zogenaamde gezondheidsverklaring.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is verantwoordelijk voor het beoordelen van de rijgeschiktheid van bestuurders van motorrijtuigen en heeft deze gezondheidsverklaring daarbij nodig.

Waarom een gezondheidsverklaring?

Het doel van de verklaring is om te beoordelen of iemand, zowel lichamelijk als geestelijk, medisch geschikt is om veilig aan het verkeer deel te nemen. Het CBR gebruikt de informatie uit de Gezondheidsverklaring en de daaropvolgende keuringsverslagen om te bepalen of er eventueel aanvullende medische keuringen nodig zijn, voordat iemand het rijbewijs kan aanvragen of verlengen. 

Wanneer moet de Gezondheidsverklaring worden ingevuld?

Dit moet o.a. bij:

  • Rijbewijsaanvraag: als u een nieuw rijbewijs wilt aanvragen, bijvoorbeeld voor het behalen van het eerste rijbewijs of voor het toevoegen van een nieuwe rijbewijscategorie;
  • Rijbewijsverlenging: wanneer uw huidige rijbewijs binnenkort verloopt en u het wilt verlengen; 
  • Medische wijzigingen: als er zich wijzigingen hebben voorgedaan in uw gezondheidssituatie die van invloed kunnen zijn op de rijgeschiktheid. Bijvoorbeeld na een medische ingreep, het starten van medicatie die invloed kan hebben op de rijvaardigheid, of het ontwikkelen van een aandoening die van invloed kan zijn op het rijvermogen; 
  • Verplichte keuring 75-plussers: als uw rijbewijs op of na uw 75e verloopt;
  •  Bij een mededelingenprocedure door de politie (bijvoorbeeld rijontzegging door alcoholmisbruik in het verkeer)

Juiste informatie

Bij het aanvragen van een Gezondheidsverklaring is het belangrijk om de volledige en juiste informatie in te dienen. Er wordt gelet op verschillende factoren, waaronder uw algemene gezondheidsbeeld, informatie over eventuele bestaande lichamelijk en geestelijke aandoeningen en informatie over de medicijnen die u gebruikt.  

Hoe regel ik een Gezondheidsverklaring

Wanneer u een gezondheidsverklaring nodig heeft kunt u die invullen op de website van het CBR
U moet altijd inloggen met uw DigiD. De verklaring kost € 41,00 en kunt u betalen via IDeal.

De papieren Gezondheidsverklaring voor 75+ is ook verkrijgbaar bij de meeste gemeenten. Sommige gemeenten rekenen extra administratiekosten voor de Gezondheidsverklaring.

Hoe gaat het verder?

U ontvangt binnen 4 weken na het inleveren van uw Gezondheidsverklaring bericht van het CBR. Het kan zijn dat er meer informatie nodig is om te bepalen of u rijgeschikt bent. U ontvangt dan een keuringsverslag en wordt doorverwezen naar een (keuring) arts of specialist of u wordt uitgenodigd om een rijtest te doen.

Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag? Dan is een keuring altijd nodig om uw rijbewijs te kunnen verlengen. MeiJo werkt samen met de RijbewijskeuringsArts.nl. Neem altijd de keuringsverslagen mee naar de keuring. Indien in uw verslag staat dat u naar een specialist moet dan moet u daar een afspraak bij maken.

Problemen bij het invullen van de Gezondheidsverklaring?

Het aanvragen van een Gezondheidsverklaring kan een lastig proces zijn. Een van de meest voorkomende problemen die mensen tegenkomen, is het feit dat het CBR specifieke informatie van u vereist om de Gezondheidsverklaring in te kunnen vullen. Dit kan variëren van medische aandoeningen die u nog niet goed begrijpt, die nog niet behandeld worden, of gebeurtenissen van vroeger waarover u mogelijk niet meer zoveel weet. Zorg er daarom voor dat u alle informatie verzamelt die u nodig hebt om zo de Gezondheidsverklaring zo volledig mogelijk en juist in te kunnen vullen.

We raden u daarom aan om van tevoren uw behandelend arts (huisarts en/of specialist) te raadplegen en een overzicht aan te vragen van uw gezondheidstoestand. Bewaar dit medisch overzicht/journaal van de huisarts digitaal of uitgeprint.  

Bij het invullen van de Gezondheidsverklaring is het belangrijk om alert te zijn op mogelijke oplichting. Gebruik daarom alleen de officiële website van het CBR om de Gezondheidsverklaring in te vullen en om te betalen. 

Neem de tijd: houd rekening met een reactietijd tot 4 weken van het CBR na het invullen van de Gezondheidsverklaring.  

Conclusie 

De Gezondheidsverklaring is een essentieel onderdeel van het proces voor het beoordelen van de rijgeschiktheid in Nederland. Het invullen van deze verklaring  is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat bestuurders van motorrijtuigen veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Het is van groot belang om de vragen eerlijk, naar eer en geweten, en zorgvuldig te beantwoorden. Neem de tijd om de Gezondheidsverklaring nauwkeurig in te vullen en volg eventuele aanwijzingen van het CBR op als er medische keuringen nodig zijn. Lees goed of u naar een keurend arts of specialist moet.

Vragen of hulp nodig?

Het invullen van de Gezondheidsverklaring en eventuele keuring wordt door veel mensen als lastig en ingewikkeld ervaren. Blijf niet rondlopen met uw vraag. U kunt altijd terecht bij de deskundige medewerkers van RijbewijskeuringsArts.nl. 

Stel hier uw vraag.

Bronnen en meer informatie

Website RijbewijskeuringskeuringsArts.nl en CBR en de Rijksoverheid. Hier kunt u ook terecht voor meer informatie.

Korting rijbewijskeuring

Uw voordeel

  • € 17,50 korting als pashouder
  • 5% extra korting bij een online afspraak
  • Keuringslocatie bij u in de buurt

Lees meer.

Zo werkt de rijbewijskeuring

Profiteer nu en word pashouder