Veilig fietsen, ook als u minder hoort

7 tips om prettig en veilig deel te nemen aan het verkeer.

Als uw gehoor achteruitgaat, heeft dat invloed op uw dagelijkse leven. Zo ook als fietser in het verkeer. Vroeger hoorde u auto’s, fietsers of scooters vaak aankomen en kon u direct anticiperen op de situatie. Als u minder goed hoort kunt u erg schrikken van een auto die u plots inhaalt of van de sirene van de ambulance die u pas op het laatste moment hoort. Als schrikreactie maken we dan vaak een onbewuste beweging met het stuur. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Toch kunt u, ook met gehoorverlies er nog prima op uit op de fiets met deze 7 tips:

1.Spiegels op de fiets

Goed zicht is erg belangrijk. U heeft uw ogen namelijk nodig om te zien wat u niet of minder goed meer hoort. Het fiets een stuk veiliger en rustiger wanner u spiegels op uw stuur kunt gebruiken. Zo houdt u eenvoudig in de gaten wat er achter u gebeurt en wordt u niet verrast door achteropkomend verkeer.

Er zijn vele soorten spiegels te koop. Laat u goed informeren. Let op de grootte, hoe makkelijk de spiegel te monteren is en of deze niet teveel trilt als u over een hobbelige weg fiets.

U vindt meer informatie in de fietsspiegeltest van de Fietsersbond.

2.Laat u zien!

Zoals u kunt schrikken van mede weggebruikers kunnen zij dat ook van u. Zij gaan er immers vanuit dat u ze wel had gehoord. Laat anderen weten dat u slechthorend bent. U kunt een bordje (of sticker) op uw fiets monteren met SH (Slecht Horend) of die met het internationale symbool voor beperkt horen. Er zijn ook hesjes met dit pictogram te koop. Veel mensen vinden dit een hele stap maar het zorgt vaak wel voor meer begrip én het draagt bij aan de veiligheid.

3.Neem de tijd

Als u minder goed hoort heeft u vaak even wat meer tijd nodig om de verkeerssituatie te overzien. Neem die tijd. Fiets bijvoorbeeld niet door oranje licht en stap af als u een situatie niet goed kunt overzien bijvoorbeeld bij het oversteken. Moet u wachten bij een stoplicht? Ga dan bij voorkeur achteraan staan. Zo heeft u wat meer tijd om goed op te letten en in uw eigen tempo weg te fietsen.

4.Gehoorapparaat met windruisonderdrukking

Wind en een gehoorapparaat zijn niet altijd een fijne combinatie. Het geluid van de wind kan zó hard klinken dat het andere geluiden overstemt. Dat is voor sommige mensen een reden om hun gehoorapparaat tijdens het fietsen niet in te doen. Er zijn speciale gehoorapparaten met windruisonderdrukking te koop. De wind wordt weg gefilterd maar andere geluiden komen nog wel door. Informeer bij uw specialist of bij een speciaalzaak naar de mogelijkheden.

5.Draag een helm

Een fietshelm dragen is altijd een goed idee. Fietsers met een helm hebben 70 procent minder kans op overlijden door hoofd- of hersenletsel dan fietsers zonder helm. Draagt u een gehoorapparaat? Kies dan voor een helm die de oren goed vrij laat.

6.Samen fietsen

Samen fietsen is niet alleen gezellig maar in geval van gehoorverlies ook veiliger. Fietst u naast elkaar? Zorg er dan voor dat degene met het gehoorverlies aan de binnenkant fietst, die heeft dan minder last van het achteropkomende verkeer.

Wordt het fietsen echt lastig dan kan fietsen op een duo fiets ook een uitkomst zijn!

7.Laat u informeren

Informeer bij een deskundige naar de beste oplossing voor uw persoonlijke situatie. Dit kan uw gehoor specialist zijn maar bijvoorbeeld ook een ergotherapeut. Vanuit de zorgverzekering heeft u recht op 10 uur ergotherapie.

 

Bron: www.ikwoonleefzorg.nl en www.fietsen123.nl

 

Profiteer nu en word pashouder